Vrouwen in de techniek - informatiebijeenkomst 1 oktober a.s.

Een vrouw in de techniek? Dat is (bijna) heel normaal!

Techniek is voor mannen. Vrouwen zijn ongeschikt voor het ingewikkelde werk van een elektromonteur of installateur. Bovendien houden ze geen stand in de wereld vol vrouwonvriendelijke grappen. Dat is het beeld dat jarenlang aan de techniek kleefde. Emma van Nistelrooij (23) laat zien dat vrouwen een technisch beroep prima aankunnen.

Toen Emma na haar middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen, raadden docenten haar af om een technische opleiding te volgen. “Ze dachten dat het werk fysiek te zwaar en te ingewikkeld zou zijn voor mij.” De twijfel sloeg toe, waarna Emma koos voor een mbo-opleiding Kinderopvang. Maar de techniek bleef kriebelen en uiteindelijk besloot ze toch haar droom achterna te gaan. “Ik wilde het zo graag dat ik na mijn eerste opleiding alsnog Elektrotechniek ben gaan doen.”

Weinig aanpassingsproblemen
Via een BBL-traject kwam ze terecht bij GPI-Elektrotechniek in Huissen. Daar is ze nu al een paar jaar een vaste kracht op de werkplaats, waar ze panelen en elektriciteitskasten maakt. Hoewel ze zelf weinig aanpassingsproblemen had, merkte Emma wel dat de mannen even moesten wennen aan de aanwezigheid van een vrouw. “Het gaat op de werkplaats natuurlijk veel over vrouwen, echte mannenpraat. Ik merk dat ze zich door mijn aanwezigheid vaker inhouden, haha. De sfeer is in ieder geval altijd erg goed.”

Vrouwen als rolmodel
Roy Steeg, technisch directeur bij GPI, ziet Emma als een welkome versterking in het bedrijf. “We hebben nooit getwijfeld of een vrouw dit werk wel aankan. Emma is een echte vakvrouw. Ze werkt heel rustig en nauwkeurig, daar kunnen veel mannen nog wat van leren.” De laatste jaren ziet Steeg tot zijn genoegen steeds vaker vrouwen opduiken bij technische bedrijven. “In een aantal landen om ons heen is een vrouw op de werkplaats heel normaal. Rolmodellen zijn erg belangrijk. Wanneer vrouwen andere vrouwen zien rondlopen, schept dat een band en kiezen ze sneller een technisch beroep.”

Beeld klopt niet
Het beeld dat vrouwen ongeschikt zouden zijn voor techniek, is volgens Emma grotendeels onjuist, ervaart ze zelf. “Elektrotechniek is vooral precisiewerk dat zowel door mannen als vrouwen gedaan kan worden. Natuurlijk vraag ik weleens hulp als ik iets zwaars moet tillen, maar dat belet me niet in mijn werk.” De bouw is wel wat fysieker, erkent ze. “Maar zolang je daar niet met gelnagels of foundation aankomt, vies durft te worden en hard wil werken, kun je daar als vrouw ook prima je mannetje staan.”

Advies voor meisjes
Steeg heeft nog een goed advies voor meisjes en vrouwen die graag in de techniek willen werken. “Als je een beetje affiniteit met techniek hebt: bel gewoon een bedrijf op of kom langs! Hier staat de deur altijd open. Laat je niet afschrikken door het beeld dat alleen mannen technisch zijn.” Emma tot slot: “Het is ontzettend leuk en afwisselend werk. Er is heel veel vraag naar mensen in de techniek en helemaal naar vrouwen. Dus je hebt ook nog eens bijna gegarandeerd een baan!”

In het kader van het project ‘Meer vrouwen in technische functies’ organiseren OTIB, UNETO-VNI, IW Achterhoek Rivierenland en regionale werkgeverssteunpunten op 1 oktober een bijeenkomst om vrouwen te interesseren voor een technische opleiding of baan. Aanmelden of verkrijgen van meer info kan bij het Servicepunt Arbeidsmarktmobiliteit via 0800-6061 of servicepunt@otib.nl