Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) is 1 mei 2016 gestart met het Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit (SAM). SAM is een landelijk coördinatie- en meldpunt voor arbeidsmobiliteit en is onderdeel van het Sectorplan van OTIB. Het Servicepunt heeft als doel om intersectoraal de verbinding tussen werkzoekenden, werkende en werkgevers binnen de technische installatiebranche te leggen.
Belangrijk instrument om de arbeidsmarkt te verstevigen
De technische installatiebranche moet inspelen op een veranderende arbeidsmarkt. Door nieuwe ontwikkelingen en technologische innovaties verandert de vraag van de klant continue. De arbeidsmarkt moet hier direct op kunnen inspelen. OTIB zet zich in om kansen voor werkgevers en (toekomstige) werknemers te realiseren. Hiervoor is het van belang dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar aansluiten. Daarom is OTIB gestart met het OTIB Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit.
Het Servicepunt is beschikbaar voor werkgevers, werknemers én werkzoekenden in de technische installatiebranche. Het is een belangrijk instrument om de arbeidsmarkt te verstevigen. Hiervoor is de blik van het Servicepunt vanzelfsprekend intersectoraal.
Arbeidsmarktcoaches spelen een centrale rol
In opdracht van OTIB zijn de arbeidsmarktcoaches van Metechnica gekoppeld aan SAM. De arbeidsmarktcoaches spelen een centrale rol binnen SAM. De coaches hebben contact met zowel werkgevers, werknemers als werkzoekenden. De arbeidsmarktcoach weet waar vraag en aanbod van de technische installatiebranche zich bevindt en kijkt ook over de grenzen van de branche heen. Het Servicepunt is dé manier om het lokale netwerk van de arbeidsmarktcoach te koppelen aan een landelijk platform van de branche.