Werkzoekenden project Maakindustrie Noordoostpolder

Werkzoekenden project Maakindustrie Noordoostpolder

Geslaagde pilot ‘Maakindustrie’ krijgt vervolg

De pilot ‘Toekomst in de Maakindustrie’ om mensen vanuit de bijstand of WW op te leiden voor een baan in de maakindustrie Noordoostpolder is geslaagd. Dat vinden alle betrokken organisaties. Vijf van de negen kandidaten die zijn gestart, beginnen met een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg) of krijgen een passende baan aangeboden. Bedrijven in de metaalsector, ROC Friese Poort, UWV, WerkCorporatie, OBM, Techniek Flevoland en gemeente Noordoostpolder startten met de pilot. De sector staat te springen om gekwalificeerde mensen uit de regio en daarom willen betrokken organisaties in de loop van het voorjaar van 2019 starten met een vervolg op de pilot.

Uniek project

Bedrijven uit de maakindustrie hebben in de pilot samengewerkt om geschikt personeel te vinden. Acht bedrijven die onderdelen maken voor machines, voertuigen, boten en diverse installaties, hebben de handen ineen geslagen. Dit zijn Zuidberg Frontline Systems B.V., Suplacon, Kamplacon, Kampstaal – GB Steel Group, Tolsma-Grisnich, Polder Staal, producties B.V., Machineconstructies Marknesse BV (MCM) en Geesinknorba B.V. De potentiële kandidaten werden vanuit UWV en WerkCorporatie aangedragen. Na een kennismakingsdag in september 2018 en de mogelijkheid om een dag(deel) mee te draaien binnen diverse bedrijven is gekeken naar een match tussen de kandidaat en de bedrijven. Via ROC Friese Poort kregen de kandidaten een passende functiegerichte opleiding aangeboden. Hierdoor waren de ze direct in het bedrijf inzetbaar.

Vervolg en leerpunten

In het nieuwe werkzoekenden project mogen kandidaten vanuit omliggende gemeenten ook deelnemen. De deelnemende bedrijven uit de maakindustrie blijven vrijwel gelijk. Leerpunten die de deelnemende organisaties vooral meenemen naar het vervolg, zijn er ook. Het bieden van aanvullende taallessen aan anderstalige kandidaten is hier een voorbeeld van. En daarnaast ook het beter met de kandidaat afstemmen wat functiegericht opleiden voor hem of haar betekent. De geslaagde pilot voor de maakindustrie biedt ook kansen om een vergelijkbaar werkzoekenden project voor andere branches op te starten.

De opleidingstrajecten voor deze pilot worden deels gefinancierd vanuit het Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) en het Servicepunt Techniek Flevoland. Janine Northausen, arbeidsmarktcoach van Metechnica, werkt in opdracht van OTIB en OOM voor het Servicepunt Flevoland. Zij is zeker positief gestemd over een vervolg. Vooral de samenwerking tussen alle partijen werkt perfect. Het is goed om te zien dat werkgevers de werkzoekenden een kans bieden op een duurzame plaatsing. Neem contact op met Janine voor meer informatie over die werkzoekenden project.

Gemeente Noordoostpolder coördineerde de pilot, omdat zij in samenwerking met diverse regionale organisaties een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt willen realiseren.

 

uit Persbericht Gemeente Noordoostpolder – 7 februari 2019

Over de schrijver
Reactie plaatsen