Rowan van Waas is zo’n schoolvoorbeeld van een jongere die heel graag wil, even op dood spoor zat en met een zetje in de rug het goede gevoel heeft gevonden. Hij praat met ons tussen de bouwmaterialen op één van de verdiepingen van de Eschertoren, het voormalige belastingkantoor in Leiden dat wordt verbouwd tot appartementen.
Rowan kwam in 2011 van de HAVO en werkte toen in de licht- en geluidstechniek bij evenementen. In die business bleek echter geen overvloed aan werk te zijn en zeker de full time-banen lagen niet voor het opscheppen. De Noordwijker moest dus zoeken naar iets anders en kwam terecht bij Bakker Hillegom, een postorderbedrijf voor alles wat met bloemen te maken heeft.
Na twee seizoenen werd hij echter toch veroordeeld tot de WW en omdat niets doen geen optie voor hem was, ging hij in zee met het LeerWerkLoket Rijn Gouwe. Daar kwam de wens om in te stromen in de techniek weer ter tafel. Rowan: “Die richting heeft altijd mijn interesse gehad. Een tip van scholingsadviseur Luciënne de Graaff om eens naar een bijeenkomst te gaan, veranderde mijn perspectief. Via haar kwam ik uiteindelijk in contact met Ilona Rengelink van Metechnica. Die attendeerde me op de mogelikheden binnen het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche, waarvoor zij één van de arbeidsmarktcoaches is.”
“Het doel van het sectorplan is het opzetten van een netwerk, waarmee mensen als Rowan geholpen kunnen worden. Bedrijven in de techniek hebben doorgaans veel vacatures voor geschoold personeel.
Ze zijn altijd op zoek naar geschikte kandidaten en staan ook steeds meer open voor zij-instromers. In het kader van de samenwerking met het LeerWerkLoket Rijn Gouwe en gemeenten vragen we daarom de scholingsmakelaars iedereen met interesse voor techniek door te sturen. Daar zitten dan pareltjes als Rowan tussen. Wij worden blij van gedreven en gemotiveerde mensen zoals hij,” vult Rengelink aan.
Maatwerk
In het kader van het plan wordt tijdens een kennismaking geïnventariseerd in welke richting en op welk niveau iemand kan en wil doorleren. Daarna wordt er een erkend en passend leerbedrijf gezocht die vacatures heeft en die deze moeilijk ingevuld krijgt. Rowan liep in eerste instantie een dag mee bij een bedrijf in de beveiligingsinstallaties, maar dat bleek geen goede match.
Reden voor Ilona om het anders aan te pakken en de scope te verbreden. Ze selecteerde drie andere bedrijven. Rowan ging bij alle drie op bezoek en had na het eerste gesprek zijn keuze al op gevoel gemaakt. Hij is sinds november door Wansink Elektro & Communicatie in Leiden aangenomen als monteur elektrotechnische installaties, volgt inmiddels een BBLopleiding op niveau 3 en is daar dik tevreden mee. “Dit is een onderneming waar ik kan leren en doorgroeien. Ik mag nu al meer doen dan ik had verwacht,” zegt hij en illustreert het feit dat hij het naar zijn zin heeft met: “Ik heb geen vakantie genomen, ik werk liever door.”
En Wansink lijkt content met Rowan van Waas te zijn. Vanuit het Sectorplan wordt de eis gesteld, dat er minimaal een contract voor acht maanden wordt aangeboden. Rowan heeft zelfs al een jaarcontract op zak. “Ook staan ze in voor de praktijk behorend bij mijn opleiding. Dat schetst dat ze vertrouwen in me hebben.”
Techniek biedt kansen
Het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche is bij uitstek bedoeld om de wat oudere jongeren en andere werkzoekenden aan het werk te krijgen,” vertelt Ilona Rengelink. “De techniek is een branche met toekomst. De banen zijn daar veel minder schaars dan in andere bedrijfstakken. De bedrijven in de techniek hebben lange tijd moeten overleven en nu is er weer groei en ook weer behoefte aan nieuwe werknemers. Het Sectorplan ondersteunt de bedrijven bij het invullen van de vacatures zoekt mogelijkheden voor werkzoekenden die niet alle diploma’s hebben, maar toch graag in de techniek aan het werk willen. In samenspel met het UWV in Den Haag en het LeerWerkLoket Rijn Gouwe en ook vanuit de gemeenten in die regio’s krijg ik gelukkig aanbod en lukt het, al dan niet door middel van het inzetten van scholing, een flink aantal vacatures gevuld te krijgen.”
“Ik ben in april vorig jaar begonnen in deze baan en ondersteun mijn deelnemers van de werving tot en met uitplaatsing. Het zijn helaas allemaal jongens, terwijl functies in bijvoorbeeld service en onderhoud toch ook heel geschikt zijn voor vrouwen. In mijn bestand van pakweg 45 mensen zijn ook stratenmakers, chauffeurs en beveiligers, die indertijd door de crisis andere wegen zijn ingeslagen en nu het besluit hebben genomen terug te keren in de techniek.”
Bron: Nieuwsbrief UWV Leren & Werken in regio Rijn Gouwe