Zij-instroomproject van Metechnica in regio Holland Rijnland

Zij-instroomproject van Metechnica in regio Holland Rijnland

Meer nieuwe mensen in de techniek middels zij-instroomproject

De technische installatiebranche is hard op zoek naar nieuwe vakmensen. Daarom zijn er de afgelopen jaren in heel Nederland projecten gestart om werkzoekenden in korte tijd te scholen voor een loopbaan in de installatie-, elektro- of infratechniek. Regio Holland Rijnland doet ook mee. Inmiddels is het vierde zij-instroomproject gestart met alweer de eerste resultaten: Ahmad Ezzeddin heeft een baan bij Ponsioen Installatietechniek.

Ahmad komt uit Syrië en is in 2014 met zijn gezin naar Nederland gekomen. In zijn eigen land had hij al technisch vakmanschap opgebouwd en daar wilde hij hier verder mee. Geen uitkering, maar meewerken aan wat Nederland hem kan bieden. Hij is stellig:  “Ik word ziek als ik niet werk. Ik wilde dus alles oppakken, als ik maar met mijn handen en hoofd aan het werk kon.” Ahmad had in Nederland verschillende (vrijwilligers-)banen, maar nergens echt het gevoel erbij te horen. Toen kwam hij Ilona Rengelink tegen, arbeidsmarktcoach  bij Metechnica voor de regio Zuid Holland Noord. Zij ging op zoek naar mogelijkheden voor hem en met succes. Ahmad kwam uit bij Ponsioen Installatietechniek in Alphen aan den Rijn.

Tijd voor feest

De regio Holland Rijnland en het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) hebben na drie eerdere projecten vanuit het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche de handen ineen geslagen om een vierde zij-instroomproject te starten. Deze keer is het ook financieel gezien echt een publiek-private samenwerking en dat is een mooie mijlpaal. De plaatsing van Ahmad is het eerste succes. Tijd voor een feestje.

Han de Jager (wethouder van de gemeente Alphen aan de Rijn) en Sven Asijee (directer OTIB) bezochten met een grote slagroomtaart het bedrijf. Sven Asijee is blij met de samenwerking die regionaal is opgestart: “Na het Sectorplan vanuit de Overheid waarmee in deze regio al drie zij-instroomprojecten zijn opgezet, hebben we besloten het zelf verder voort te zetten. De kracht zit er in dat we met elkaar en uitgaande van elkaars kracht ons hard maken dat in deze regio 30 mensen een nieuwe toekomst in de techniek krijgen. Mensen die zoeken naar nieuwe kansen en uitdagingen; mensen die nu nog aan de zijlijn staan maar die we als sector hard nodig hebben. Ik ben blij dat Ponsioen de deuren heeft geopend voor Ahmad.”

Een nieuwe baan

Ponsioen is een totaalinstallatiebedrijf met de disciplines werktuigkundige-, sanitaire- en elektrotechnische installaties in Alphen aan den Rijn.  Het bedrijf heeft via zij-instroom Ahmad inmiddels in dienst. Inmiddels heeft het bedrijf ook al kennisgemaakt met nog een kandidaat die via het regionale zij-instroomproject een werkplek zoekt. Rob De Kloet, directeur van het bedrijf, is enthousiast. “Het is een uitdaging personeel te vinden. Door met elkaar in deze regio ervoor te zorgen dat we nieuwe vakmensen een toekomst in de techniek kunnen bieden, kunnen we als bedrijf blijven groeien. Ahmad heeft snel zijn plek hier kunnen vinden en kan het goed vinden met de collega’s. Hij is een voorbeeld voor anderen.”

Gewoon doen

Han de Jager is wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hij is blij met de concrete doelstellingen en resultaten die er bij deze zij-instroomprojecten liggen. “Geen dikke beleidsstukken. Weinig woorden en vooral veel concrete resultaten. Ik ben blij dat we zo met elkaar kunnen samenwerken. We kunnen stappen voorwaarts zetten. Ahmad is daar het bewijs van. We gaan die dertig mensen plaatsen in de techniek. Ik ben er zeker van.” Asijee: “We moeten met elkaar kijken waar we mensen kunnen vinden. Daarbij zijn de woorden vertrouwen en verbinden essentieel. We zijn blij met de samenwerking in deze regio en met de gemeente Alphen aan den Rijn. De praktijk staat centraal. Zo kunnen we met elkaar nieuwe vakmensen in de techniek krijgen.” En dat is de reden voor een feestje! De slagroomtaart voor het hele bedrijf wordt aangeboden door de gemeente en OTIB en wordt aangesneden door Ahmad.

Bewezen succesvol

Dat het zij-instroomproject werkt, laten de eerdere projecten wel zien. De drie voorgaande projecten hebben geleid tot duurzame contracten.  De Jager: “In het eerste project hebben we 15 mensen geplaatst, 12 mensen zitten nog steeds op dezelfde plek en krijgen waarschijnlijk een vast contract. Inmiddels zijn ook de helft van de deelnemers ingestroomd in een BBL-opleiding!” Het succes ligt volgens arbeidsmarktcoach Ilona Rengelink in de wijze waarop kandidaten worden geworven. “We kiezen er voor om in de selectie echt tijd te nemen voor de vraag: past een baan in de techniek bij jou? Met een informatiebijeenkomst, een intake, een oriëntatiedag en een assessment verkennen we of de persoon zich thuis voelt in de branche en kansen heeft om hierin duurzaam een toekomst op te bouwen. Het klinkt misschien pittig, maar we willen teleurstellingen voorkomen.

Praktijk

In de praktijk zien we vooral dat het ook voor de kandidaat duidelijker wordt wat hij verwacht en wat hij wil.” Alle deelnemers worden getraind op techniek, beroepshouding, vaktaal en VCA. Verder worden ze goed gevolgd en er wordt maatwerk ingezet om de goede match te maken.

Andere mindset

Maar niet alleen aan de kant van de kandidaten is er een open houding nodig om de uitdaging aan te gaan. Ook bedrijven zullen een stap moeten zetten.  Ilona Rengelink: “ Werkgevers zullen ook moeten beseffen dat het aanbod van vakmensen aan het veranderen is. Bedrijven zullen open moeten staan voor andere wensen van vakmensen zoals bijvoorbeeld het parttime werken vaak gevraagd door vakvrouwen. En ook dat vakmensen andere begeleiding nodig hebben omdat ze een andere voorgeschiedenis hebben. En vooral: de concurrentie tussen de sectoren is groot. Dat vraagt om een andere mindset en breder kijken naar wie er beschikbaar en gemotiveerd zijn om in de techniek aan de slag te gaan. Kijk naar dit bedrijf en hoe blij Ahmad is.”

Taal

Ahmad ervaart dat de Nederlandse taal soms best lastig is. Dus daar zet hij extra op in. “En ik merk dat ik zoveel meer leer als ik werk. In het project heb ik veel geoefend met vaktaal, maar nu gaat het nog veel sneller. Mijn collega’s wijzen alles aan en geven het Nederlandse woord en ik leer iedere dag meer.” Taal is vooral ook een belangrijke voorwaarde voor het veilig werken. De Kloet:  “Als werkgever wil je er zeker van zijn dat als er iets gebeurt op het werk, dat iedereen snel begrijpt wat er nodig is of wat iemand moet doen. Dus ik ben blij met de inzet op taallessen en ook dat de collega’s Ahmad zo helpen.”

Eerste salaris

Ahmad kan vanmiddag alleen maar glunderen… “Het is een mooi bedrijf waar ik nu werk. Ik vind het belangrijk dat ik echt bijdraag aan het land waar ik woon. Ik voel me hier thuis en ik ben blij met de collega’s. En toen ik mijn eerste salaris kreeg… ik voelde me zo trots.”

 

Uit het Alphens Nieuwsblad – 5 februari 2019

Over de schrijver
Reactie plaatsen